Nina Krook

Nina aloitti kilpatanssin Helsingin Starissa 7-vuotiaana suoraan aikuisten sarjasta, aikana jolloin ei vielä ollut juniorisarjaa ja säännöt olivat muutenkin laveammat. Ninan tanssin alkuaikoihin on sisältynyt muun muassa heittoja ja hyppyjä jiven lomassa, jotka tänä päivänä eivät ole sallittuja kilpatanssissa. Kisavuosina Ninalla oli parinsa Jarin kanssa selkeä päämäärä, mitä he tavoittelivat ja yhdessä he olivat sitoutuneet sen toteuttamiseen. Jaetut kokemukset ja intensiivinen harjoittelu amatöörivuosina hitsasi ystävyyden tiukasti yhteen ja se on säilynyt aina tähän päivään asti. Ninalle tanssiparin kanssa jaetut kokemukset ja siitä syntynyt ystävyys ovatkin kaikkein rakkaimpia muistoja kilpatanssivuosilta. Vuosien varrella harrastus muuttui ammatiksi, eikä Nina ole koskaan ajatellut tekevänsä mitään muuta työtä kuin tanssia. Hän on suorittanut kilpatanssin kotimaisen 10-tanssin ammattilaistutkinnon, sekä kansainvälisen IDTA-Latin Member -tutkinnon Lontoossa.

Nykyään Nina opettaa kilpatanssin sijaan argentiinalaista tangoa, jonka tanssimisen hän aloitti parikymmentä vuotta sitten käydessään New Yorkissa. Alkuun tango oli Ninan mielestä aivan liian kankeaa kilpatanssiin verrattuna, eikä musiikkikaan heti inspiroinut. Jorge Torresin opetuksessa Nina kuitenkin löysi yhteyden tanssiin ja tango vei lopullisesti mukanaan. Kilpatanssista mukana uuteen lajiin Nina saattoi tuoda kyvyn seurata paria sekä kauniit nilkat ja jalat. Nina neuvoo oman kokemuksen pohjalta, että uuden äärellä kannattaa olla nöyrä, kaikesta aiemmin opitusta on hyötyä, mutta täytyy tehdä tilaa uudelle ja olla avoin oppimaan aivan alusta. Erityisesti ilmaisutaitoa tarvitaan kaikissa tansseissa lajeista riippumatta ja se antaa samalla arvokasta liikeinformaatiota keholle.

Tangon opetukseen Nina saa inspiraation oppilaistaan. Opettajana hän nauttii erityisesti hetkistä, jolloin oppilaat silmin nähden iloitsevat oppimastaan ja huomaavat itse edistymisen. Nina tekee mielellään töitä ihmisten kanssa ja ammentaa omaan opetukseen kokemuksen kautta uusia ajatuksia. Hän uskoo, että jokainen opettaja ja oppilas voi oppia toisiltaan jotain ja Nina käykin paljon myös itse muiden opettajien tunneilla, myös muiden tanssilajien opettajien. Näin hän saa uusia arvokkaita näkökulmia ja kehittyy samalla itse opettajana. Nina uskoo, että tanssissa tai tangossa ei tulla koskaan valmiiksi, joten jokaisesta tunnista oppii aina jotakin mikä vie taas askeleen edelleen.

HSDS:llä Ninalla on viikoittaisia tangotunteja, sekä erilaisia tiiviskursseja säännöllisesti sekä jatkajille että aloittelijoille. Naisille suunnatut tasoltaan avoimet tangon soolotekniikkatunnit pohjautuvat kokonaisvaltaiseen liikkumiseen, sisältäen kehon ja erityisesti nilkkojen lämmittelyn ja vahvistamisen, tasapainoharjoitteita, kävelytekniikkaa ja naisten omia "koristeluita" tanssin aikana. Torstain teematunneilla käydään läpi tangon kuvioita ja niiden mahdollisia variaatioita syventäen liikkumistyyliä ja ilmaisua. Tuntien rakenne ja teema vaihtelevat osallistujien kokemuksen mukaan, joten tunneilla on mahdollista harjoitella oman tasollaan tunnin teemaa. Ninan ohjaama tiistain Tango Heat -tunti on tangoelementeillä maustettu tanssillinen soolotunti, joka sopii muitakin tanssilajeja harrastaneille ilman tangokokemusta. Tunnit sisältävät tasapainoa, koordinaatiota ja vartalon kannatusta kehittäviä liikkeitä sekä osittain haastavia käännöksiä, joten ainakin alkuun tunneille kannattaa tulla matalakantaisissa kengissä. Nina toivoo, että hänen oppilaansa saavat tunneista aina jotakin uutta irti ja kehittyvät tanssissa. Kaikkea ei voi sisäistää kerralla, joten lajille on hyvä antaa aikaa ja pureskella asia kerrallaan. Avoimuus on Ninan mielestä tunneilla antoisinta ja hän toivoo, että oppilaat kysyvät rohkeasti ohjeita tai tanssissa askarruttavia asioita. Koska tuntien taso on avoin, niin auttaa keskustelu opetuksessa eteenpäin ja pystyy hän antamaan oppilailleen yksilöllisempää apua.

Nina itse nauttii tangon ohella suunnattomasti salsan tanssimisesta ja opettaakin lajia erityisryhmille. Tanssijana hän haluaa huoltaa kehoaan ja treenata aktiivisesti, vaikka esiintyminen onkin välillä kausiluontoisempaa. Tanssin täyttäessä vuorokauden tunnit pitkälti kokonaan, niin kuluu vähä vapaa-aika yleensä läheisten kanssa ja matkustellessa. Tanssikurssejakin Nina vetää kaksi kertaa vuodessa Turkin Kemerissä, joten tangosta ja matkailusta kiinnostuneet voivat kysellä näistä häneltä lisää. Nina rohkaisee mahdollisimman monia kokeilemaan intensiivistä tangoa, mistä on apua kaikille tanssijoille jo ihan musiikin tulkintaan. Tanssijan oma toive on tietysti pysyä terveenä, jotta hän saa tanssia ja opettaa mahdollisimman pitkään.